Hakusanamainonta – Kaiken kattava opas

Hakusanamainonta (tai hakukonemainonta) eli SEA (Search Engine Advertising) on digitaalisen mainonnan muoto, jossa yritykset voivat luoda tekstimainoksia, jotka näkyvät hakukoneiden, kuten Googlen orgaanisten hakutulosten yläpuolella. Hakusanamainonnassa Mainokset kohdistetaan avainsanojen perusteella.

Hakusanamainonta on myös edullista ja lähes riskitöntä. Mainostajat maksavat vain silloin kun mainoksia klikataan. Myöskään isoa budjettia ei tarvita, vaan hakusanamainontaa voi kokeilla jo muutaman euron budjetilla.

Jos haluat että asiakkaasi löytävät yrityksesi Googlen kautta, hakusanamainonta on loistava valinta.

Tässä kattava opas, jonka avulla opit kaiken tarvittavan hakusanamainonnasta.

Mitä on hakusanamainonta?

Hakusanamainonta on verkkomainonnan muoto, jonka avulla yritykset voivat sijoittaa mainoksia hakukoneiden tulossivuille

Kun joku hakee yrityksellesi merkityksellistä hakusanaa, mainoksesi voi näkyä hakutulosten yläpuolella.

Suomessa kysymyksessä on yleensä Google ads mainonta, mutta hakusanamainontaa voidaan tehdä myös muissa hakukoneissa kuten Bingissä

Hakusanamainonnassa mainokset ovat huutokauppapohjaisia, mikä tarkoittaa, että kilpailet muita yrityksiä vastaan saadaksesi mainoksesi hakutuloksiin.

Kustakin mainoksesi klikkauksesta maksamasi summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon tarjoat avainsanasta, sekä mainoksesi laadun mukaan. Hakusananmainonnan hinta on kuitenkin usein varsin edullinen.

Laatu määräytyy muun muassa mainoksesi relevanssin ja klikkausprosentin (CTR, click-through rate) perusteella, joka mittaa, kuinka usein mainoksen näkevät ihmiset todella klikkaavat sitä.

Hakusanamainonta kampanjan onnistumisen kannalta on tärkeää, että kampanjoita seurataan ja mukautetaan jatkuvasti, jotta CTR-arvo paranee ja kustannukset pienenevät.

Miten hakusanamainonta toteutetaan?

Hakusanamainonta toteutetaan tekemällä tarjous mainoksen näkyvyydestä hakukoneille.

Suomessa Google on yleisin hakukone, joten Google ads on paras paikka aloittaa.

Tässä oppaassa käydään seuraavaksi läpi asioita, joiden avulla onnistut toteuttamaan hakusanamainonta kampanjan.

Hakusanamainonnan kohdentaminen

Hakusanamainonta kohdistataan käyttämällä avainsanoja.

Jos esimerkiksi sinulla on verkkokauppa, jossa myydään Golfiin liittyviä tuotteita, voit halutessasi kohdistaa mainoksesi henkilöille, jotka etsivät esimerkiksi sanoilla golf mailat, golf kengät ja niin edelleen. Nämä valitaan sitten avainsanoiksi.

Voit myös kohdentaa mainoksia demografisten tietojen, kuten sijainnin, iän ja sukupuolen mukaan.

Jos esimerkiksi yrityksesi toimittaa tuotteita vain Suomeen ja ruotsiin, haluat ehkä kohdentaa mainoskampanjasi vain Suomessa ja ruotsissa asuville henkilöille.

Mikäli kampanjaa optimoidessa huomaat että 40-50 vuotiaat miehet tuovat eniten kauppaa, voit kohdistaa mainokset ainoastaan heille.

Käyttämällä aikaa kohdentamiseen, et tuhlaa mainosbudjettia ihmisiin, jotka eivät osta yritykseltäsi mitään.

Tee avainsanatutkimus huolellisesti

Avainsanatutkimus on yksi onnistuneen hakusanamainonta -kampanjan tärkeimmistä osa-alueista.

Jos haluat, että mainoksesi ovat tehokkaita, sinun on valittava oikeat avainsanat. Avainsanoja valittaessa on otettava huomioon muutamia asioita:

  1. Avainsanan merkityksellisyys tuotteesi tai palvelusi kannalta.
  2. Avainsanan kilpailukyky.
  3. Hakusanan hakumäärä.
  4. Budjettisi.

Muista myös negatiiviset avainsanat. Nämä ovat avainsanoja, joiden kohdalla et halua mainoksesi näkyvän.

Jos esimerkiksi myyt golfmailoja, et ehkä halua, että mainoksesi näkyy, kun ihmiset etsivät hakusanoilla ”käytetyt golfmailat”. Lisäämällä negatiivisia avainsanoja kampanjaasi, voit välttää rahan tuhlaamisen mainontaan ihmisille, jotka eivät ole kiinnostuneita tuotteestasi.

Miksi aloittaa hakusanamainonta?

Hakusanamainonta voi olla erittäin tehokas tapa tavoittaa uusia asiakkaita ja kasvattaa yritystäsi. Sen avulla voit kohdistaa viestisi asiakkaisiin, jotka etsivät aktiivisesti yrityksesi tuotteita tai palveluita.

Maksat vain silloin, kun joku klikkaa mainostasi, joten se on erittäin riskitön ja joistava markkinoinnin muoto.

Ja koska voit asettaa oman budjettisi, hakusanamainonta on erittäin edullista.

Jos haluat tavoittaa uusia asiakkaita ja kasvattaa liiketoimintaasi, hakusanamainonta tarjoaa varmasti paljon hyötyjä.

Näin luot onnistuneen hakusanamainonta kampanjan

On olemassa muutama avaintekijä, jotka on hyvä pitää mielessä onnistuneen hakusanamainonta kampanjan luomisessa

1) Merkityksellisyys: Mainoksesi on oltava merkityksellinen avainsanan tarjoat. Jos mainoksesi ei ole relevantti, ihmiset eivät klikkaa sitä ja tuhlaat rahaa

2) Laatupisteet: Tämä mittaa sitä, kuinka relevantti ja hyödyllinen mainoksesi on. Mitä korkeampi laatupistemääräsi on, sitä vähemmän maksat klikkauksesta

3) Budjetti: Muista asettaa budjetti, joka sopii sinulle. AdWords voi olla hyvin joustava, joten voit mukauttaa budjettia milloin tahansa

4) Kohdentaminen: varmista, että kohdistat mainoksesi oikeille ihmisille. Voit kohdentaa sijainnin, kielen, demografisten tekijöiden ja kiinnostuksen kohteiden mukaan

5) Testaus: On tärkeää testata erilaisia versioita mainoksestasi, jotta näet, mikä toimii parhaiten. Kokeile erilaisia otsikoita, kuvauksia ja kuvia nähdäksesi, mikä saa eniten klikkauksia

Virheet, joita kannattaa välttää hakusanamainonta -kampanjaa toteutettaessa

Hakusanamainontaa tehdessä on tärkeää olla tietoinen virheistä, jotka voivat maksaa rahaa ja alentaa klikkausprosenttia (CTR). Yleisimpiä virheitä ovat mm:

1) Mainosten kohdentamatta jättäminen oikein: Varmista, että kohdistat mainokset oikeille ihmisille käyttämällä oikeita kohdentamisvaihtoehtoja. Jos mainoksesi ei ole relevantti sen näkeville ihmisille, he eivät klikkaa sitä

2) Negatiivisten avainsanojen käyttämättä jättäminen: Negatiiviset avainsanat estävät mainoksesi näkymisen, kun ihmiset etsivät tiettyjä sanoja tai lauseita. Näin säästät rahaa varmistamalla, että mainoksesi näytetään vain niille ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita siitä, mitä myyt

3) Tarjouskilpailu liian monesta avainsanasta. Tämä voi tulla kalliiksi ja alentaa CTR:ääsi, jos mainoksesi ei ole relevantti avainsanoille, joista tarjoat

4) Et testaa mainoksesi eri versioita. Kokeile erilaisia otsikoita, kuvauksia ja kuvia nähdäksesi, millä saat parhaat tulokset

5) Et seuraa kampanjaasi säännöllisesti. On tärkeää seurata kampanjasi, jotta voit tehdä muutoksia CTR:n parantamiseksi ja kustannusten alentamiseksi.

Vinkkejä hakusanamainonta -kampanjan optimointiin

hakusanamainonta kampanjan optimointi

Tässä muutamia vinkkejä hakusanamainonnan optimointiin.

1. Määrittele tavoitteesi. Mitä haluat saavuttaa hakusanamainonta-kampanjallasi? Enemmän myyntiä, enemmän liidejä, enemmän verkkosivuston liikennettä? Ole tarkka ja mitattavissa.

2. Tutki avainsanojasi. Valitse avainsanat, joiden uskot potentiaalisten asiakkaiden tulevan käyttää etsiessään tuotteitasi tai palveluitasi. Varmista, että ne ovat merkityksellisiä ja että niiden hakuvolyymi on suuri.

3. Määritä kampanjarakenne. Järjestä avainsanasi mainosryhmiin, jotta voit kohdistaa niihin erityisiä mainoksia.

4. Kirjoita tehokkaita mainoksia. Mainosten tulisi olla relevantteja kohdesanoihin nähden, ja niiden tulisi sisältää kutsu kohti klikkaa (esim. ”Klikkaa tästä erikoistarjouksia”).

5. Aseta konversioseuranta. Näin voit seurata, kuinka moni mainostasi klikannut tekee ostoksen tai kyselyn.

6. Seuraa kampanjaasi säännöllisesti. Tarkista CTR- ja konversioasteesi, jotta voit tehdä muutoksia tulosten parantamiseksi.

Näitä vinkkejä noudattamalla voit luoda onnistuneen Google Adwords -kampanjan, joka auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi.

Miten hakusanamainonta eroaa hakukoneoptimoinnista?

Mainokset näkyvät hakukoneen hakutuloksien kärkisijoilla, minkä vuoksi niitä kutsutaan ”sponsoroiduksi listaksi” Mainospaikkoja varten on maksettava ja perustettava Google Ads (aiemmin Google AdWords) -tili, jolla mainontaa voidaan hallita.

Mainosten jälkeen Google esittää orgaaniset hakutulokset. Eli verkkosivut, jotka eivät maksa Googlelle hakusijoituksesta.

Jos haluat verkkosivusi Googlen orgaanisiin hakutuloksiin, on voidaan tehdä sivustolle optimointia, joka edistää sivuston sijoittumista hakutuloksisa.

Tätä optimointia kutsutaan termillä hakukoneoptimointi. Se on prosessi, jossa kehitetään ja tuotetaan sisältöä, jota asiakkaasi etsivät. Tavoitteena on parantaa näkyvyyttä orgaanisissa (ei maksetuissa) hakutuloksissa ja saada ilmaista liikennettä verkosivulle halutuilla avainsanoilla.

Google käyttää monimutkaista algoritmia hakutulosten järjestyksen määrittämiseen, ja hakukoneoptimoijat pyrkivät vaikuttamaan algoritmiin muun muassa parantamalla sivustonsa sisällön laatua ja määrää.

Koska Googlen algoritmi muuttuu jatkuvasti, hakusanamainonta voi olla luotettavampi tapa saada potentiaaliset asiakkaat löytämään verkkosivustosi.